Ön mennyi pénzt hagy a patikában?

A krónikus betegségben szenvedők fele havonta legalább 5 ezer forintot költ el a patikában – derül ki egy friss kutatásból. A felmérés eredményei alapján átlagosan a lakosság 70 százaléka legfeljebb 5 ezer forintot hagy a gyógyszertárban, 15 százalékuk 5-10 ezer forint közötti összeget, és közel minden tizedik ember ennél is többet.

Természetesen a kérdés vizsgálata jelentős eltérést mutat abban a tekintetben, hogy az illető szenved-e valamilyen krónikus, tartós megbetegedésben, esetükben ugyanis lényegesen magasabb a patikában többet költők aránya, minden második panaszos ember legalább 5 ezer forintot fizet.

A krónikus betegek esetében az elköltött összeget az is befolyásolja, hogy a páciens hányféle problémával küzd: az egy alapbetegségben szenvedők esetében 23 százalék az 5-10 ezer forintot, és 14 százalék a 10 ezer forint felett költők aránya, míg a két vagy több betegségben szenvedők esetében ezek az arányok rendre 34 és 24 százalék.

Patikába járási szokásainkat tekintve egyébként elmondható, hogy a lakosság fele havi szinten fordul meg gyógyszertárban (17% havonta többször, 35% havi egyszer), és nem meglepő módon a patikába járók jellemzően nők (60% havi szinten – férfiak esetében 41%), valamint az életkor emelkedésével is emelkedik arányuk (havi szinten 55-65 év között közel 70%, 65 év felett 84% jár gyógyszertárba).

A kutatók 2012 augusztusában telefonos, kérdőíves kutatás keretében vizsgálták a hazai lakosság gyógyszerköltését. A válaszadók száma összesen 1000 fő volt, a minta országos lefedettségű, életkor, nem, régió és településtípus alapján országosan reprezentatív.

Kapcsolódó cikkek:
Egyre többet költünk az egészségünkre
Egyre nagyobb gazdasági teher a betegség
Költség vagy befektetés az egészségügy?
Figyelmeztetés: így ne vásároljunk étrend-kiegészítőt!
Újraszabályozná a betegtájékoztatást az EU
Gyógyszerek és termékek recept nélkül, de nem kockázat nélkül!
Márciustól csak egyhavi gyógyszeradagot írhat fel az orvos

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top