Rákos daganat nő a cigarettán

A brit Egészségügyi Minisztérium egy sokkoló televíziós kampányt indított a dohányzás visszaszorítása érdekében. A képeken kendőzetlenül próbálják meg bemutatni a dohányzás egészségkárosító hatásait.

Az új dohányzás elleni kampányvideóból (itt megnézhető) kiderül, hogy már mindössze 15 szál cigaretta elszívása olyan mutációkat eredményezhet a szervezetben, melyek rákos daganatok kialakulását is okozhatják – olvasható a life.hu internetes portál cikkében. A februárig tartó, mintegy 2,7 millió fontból (kb. 950 millió forint) készült kampányt a televízión, az interneten és óriásplakátokon keresztül juttatják el a brit lakossághoz.

A dohányosok a reklámhadjárat idején a gyógyszertárakban ingyenesen juthatnak a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) leszokást segítő csomagjaihoz.

Az brit Egészségügyi Minisztérium statisztikai adatai alapján kiderült, hogy a dohányosok több mint egyharmada még mindig úgy gondolja, hogy a dohányzás egészségügyi kockázatait eltúlozzák, mondta Dame Sally Davies professzor, aki szerint a dohányosok egy része aggasztó módon alábecsüli a cigarettázás egészségre gyakorolt károsító hatásait.

“Azt szeretnénk elérni, hogy a dohányosok tisztában legyenek a kockázatokkal, és lássák be, hogy minden egyes doboz cigarettával tovább növelik a rákos megbetegedések rizikóját. A kampányban kíméletlenül bemutatják, hogy a meggyújtott cigaretta végén egy hatalmas rákos tumor fejlődik, és valójában pontosan ez történik a dohányosok szervezetében” – idézi a professzort a life.hu.

Dr. Harpal Kumar, a brit Rákkutató Központ vezetője szerint a hasonló sokkoló kampányok hatékonyak lehetnek a leszokás segítésében, illetve ami még fontosabb, megelőzhetik a fiatalok rászokását.

Kapcsolódó cikkek:

A dohányzás az agyat is károsítja
Tudjuk mi a helyes, mégsem tesszük
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Megelőzhető halál: első helyen a dohányzás
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top