Tragédiák: egymással verseng a mellrák és tüdőrák

A mellrákot megelőzve a tüdőrák lesz pár éven belül a rák miatti halálozás leggyakoribb oka az európai nők körében – figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint ez az állapot mindazonáltal csak rövid ideig fog fennállni.

Az Annals of Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint a tendencia már Nagy-Britanniában és Lengyelországban is megfigyelhető. A tüdőrák miatti halálesetek számának növekedése a dohányzás korábbi évtizedekben tapasztalt növekedését tükrözi, jelentősen sújtva azokat a nőket, akik az 1960-as és 1970-es években kezdtek cigarettázni.

Az előzetes adatok szerint az európai nők körében a tüdőráknak idén mintegy 82 640, az emlőráknak 88 886 áldozata lesz. A kutatók szerint azonban 2015-re átbillen a mérleg, és a tüdőrák okozta halálesetek száma fog felülkerekedni – adta hírül a BBC News nyomán az MTI.

A Milánói Egyetem munkatársaként dolgozó Carlo La Vecchia professzor és kollégái az egész Európai Unióra, illetve hat tagállamra – Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Lengyelországra, Spanyolországra és Nagy-Britanniára – külön lebontva vizsgálták a rákos megbetegedések okozta haláleseteket, majd külön számba vették a gyomor-, a bél-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a prosztata-, a mell- és a méhrák (beleértve a méhnyakrák), valamint a leukémia miatti halálozásokat.

A mutatók szerint bár összességében egyre többeknél alakul ki a rák valamely típusa – mivel az emberek hosszabb ideig élnek -, egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. A rák okozta halálesetek össz-számának csökkenése ellenére a tüdőrák miatti halálesetek száma azonban pár évig még növekedni fog az Európai Unióban élő nők körében, igaz, idővel megindul majd a visszaesés.

A kutatók szerint a hasnyálmirigyrák okozta halálesetek száma sem mutatja a visszaesés jeleit – éppúgy a férfiaknál, mint a nőknél – elsősorban azért, mert ennek a ráktípusnak csak néhány hatékony kezelési módszere ismert.

A Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet munkatársaként dolgozó Sarah Williams szerint csak Nagy-Britanniában évente 157 ezer gyermek kezd el dohányozni. Mint mondta, a mostani eredmények jól jelzik a cigarettázás visszaszorításának fontosságát, különös tekintettel a fiatalok rászokásának megakadályozására.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák: még mindig borzasztóan sok a haláleset
Mennyien küzdenek a rákkal Európában?
Az emberek fele rákbeteg lesz?
A rák nem egyenlő a halálos betegséggel

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top