Tüdőrák és sugárterápia: kitüntetés a debreceni docensnek

A sugárterápiás kezelések, illetve a tüdőrák felismerése és kezelése terén az elmúlt évtizedekben elért kiemelkedő gyógyító, oktató és tudományos munkája elismeréseként a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Tanácsa Elischer Gyula emlékérem és jutalomdíj kitüntetésben részesítette dr. Horváth Ákos egyetemi docenst.

Amint az egyetem tájékoztatásából kiderül, dr. Horváth Ákos általános orvosi diplomáját 1968-ban szerezte a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel. 1969 és 1971 között a Budakeszi Máv Tüdőgyógyintézetnél, 1981-től 2001-ig Budapesten az Országos Onkológiai Intézetnél dolgozott, segédorvos, alorvos, majd adjunktus és részlegvezető főorvos munkakörben. 1971-ben tüdőgyógyászatból, 1981-ben klinikai onkológiából, 1984-ben sugárterápiából szerzett szakvizsgát. A kandidátusi tudományos fokozatot 1989-ben nyerte el. 2001. március 1-től a debreceni Sugárterápiai Tanszékére egyetemi docensként tanszékvezetői megbízást kapott, melyet 2009. június 30-ig látott el.

Tanszékvezetői kinevezésekor fontos feladatának tekintette a technikailag biztonságos, megbízható és folyamatos magas szintű sugárterápiás szakellátás megszervezését, az önálló szaktárgy megismertetését és népszerűsítését a graduális és postgraduális oktatásban. A társszakmákkal való folyamatos és kölcsönös együttműködés érdekében megerősítette és újjászervezte a tanszék konziliárusi tevékenységét. Onkológiai tanácsadó testületet hozott létre, mely a gyógyító munka ellátásában igen nagy segítséget jelentett. Az országban elsők között itt vezettek be számos új kemo-radioterápiás kezelést. Jelentős munkát végzett a hazai lineáris gyorsítók és szimulátorok telepítése és beüzemelése terén.

Tudományos tevékenységébe a tüdődaganatok felismerése és kezelése, illetve a korszerű sugárterápia szinte minden területe beletartozik. A stereotaxis kezelés hazai úttörője. Tudományos tevékenységéről kongresszusokon, előadásokon rendszeresen beszámol, valamint közlemények formájában ismerteti. Több alkalommal külföldi tanulmányúton vett részt. Tagja a Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Sugárterápiás, a Magyar Onkológusok Társaságának Magyar Neuroonkológiai Társaságnak. Vezetőségi tagja a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának.

A Debreceni Egyetemen kétévenként adományozzák oda az Elischer Gyula emlékérem és jutalomdíj kitüntetést. Az elismerést az Egészségtudományi Centrum alapította 2001-ben dr. Elischer Gyula professzor emlékére, a diagnosztikai orvostudomány területén elért magas szintű eredmények elismerésére.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárkezelés és kemoterápia: a félelmetes gyógymódok
Sugárterápia a tumorok ellen
A tüdõrák kezelése: mûtét és sugárkezelés
Tüdõrák: új gyógymódok, célzott biológiai terápiák

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top